PostNL had alles gedaan om er een geslaagde aandeelhoudersvergadering van te maken. De organisatie was zo verstandig om de volumeknop laag te houden, zodat de toegestroomde -verre van jeugdige- aandeelhouders niet te zeer zouden schrikken van de housemuziek bij aankomst.
De show begon pas echt toen bestuursvoorzitter Herna Verhagen op stilettohakken de zaal betrad en een lange presentatie hield. Een gelikt filmpje over de eeuwenlange geschiedenis van PostNL deed de aanwezigen beseffen dat een aandeel PostNL ook een stukje Nederlands erfgoed vertegenwoordigt.
De ogenschijnlijk structureel goedgehumeurde commissaris Jacques Wallage trad noodgedwongen op als voorzitter, aangezien de stem van president-commissaris Jan Nooitgedagt door verkoudheid was aangetast. In meer opzichten een verstandige beslissing, aangezien de charme van Wallage het enige wapen bleek tegen een zaal gevuld met gefrustreerde aandeelhouders.
Bestuur en commissarissen herhaalden in koor vertrouwen te hebben in de strategie. Pakketbezorging groeit stevig en biedt nieuwe kansen. En hoewel de opbrengsten uit post jaarlijks met zo’n tien procent dalen, zal met de beoogde overname van Sandd de grootste concurrent uit de markt worden gehaald. Die overname zou al binnen enkele jaren worden terugverdiend.
Een Sandd-overname komt niet zonder offers, ook voor beleggers. PostNL wil haar schuldratio niet teveel laten oplopen en zal na een overname 12 tot 24 maanden geen dividend uitkeren. Extra pijnlijk voor PostNL beleggers nadat ze al forse koersverliezen hadden geleden, waarbij het royale dividend een beetje compensatie bood. De huidige koers van zo’n 2,30 euro is ver verwijderd van de 5,75 euro die in 2016 in het vat leek te zitten bij een overname door BPost.
De VEB wees erop dat PostNL al jaren onvoldoende rendeert en dat beleggers – getuige de belabberde ontwikkeling van de aandelenkoers – pessimistisch zijn over de toekomst.
Het volledige artikel over de aandeelhoudersvergadering bij PostNL leest u in Effect 6, die later deze maand verschijnt. Daarin wordt uitgebreid verslag gedaan van de tweede helft van het vergaderseizoen.
Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.